donderdag 25 juli 2013

Dagje door Rome

Woensdag 17 juli 2013

Omdat Simone's moeder bij ons op de camping was, konden Simone en ik samen een dagje Rome doen. Zo rond een uur of elf zijn we richting Rome gereden, met de auto. In eerste instantie was het nog even zoeken naar een goede parkeerplaats, zeker omdat het verkeer in Rome behoorlijk druk is. Toch konden we de auto al snel kwijt in een heel grote, ondergrondse parkeergarage bij Villa Borghese. Die was heel rustig, met lekker ruime plekken. Voor Italiaanse begrippen een dure garage (2 euro/uur; tweemaal zo duur als op straat) maar dat is nog steeds goedkoper dan in Arnhem. Bovendien een veilig gevoel. Er stond nog 1 andere Nederlander; verder geen enkel ander Nederlands kenteken in Rome gezien. Toch valt het rijden door de stad mee; het is druk maar heel goed te doen. 
Vanuit de parkeergarage  kwamen we na een lange ondergrondse tunnel uit bij het metrostation Spagna. De uitgang was direct bij de Spaanse trappen om de hoek.

Toch maar snel even de Spaanse trappen en de fontein van Bernini daaronder bekeken en toen richting het Piazza del Popoli. Op het Plein staan drie kerken; daarvan wilde ik de S. Maria del Popolo nogmaals in om de Chigli kapel van Bernini te zien, maar helaas: kerk was gesloten tot 4 uur. Poging drie dus ook niet gelukt. 
De andere twee kerken zijn de S.Maria in Montesanto en de S.Maria dei Miracoli. Deze laatste zijn we ingegaan. Mooie kerk, maar niet superbijzonder.Wel mooi zijn de beelden achter het altaar die naar voren komen en afbeelding van de maagd Maria 'vasthouden'. 

Vanuit het Piazza del Popoli zijn we de Porta Popolo onderdoor gegaan naar het Flaminia. De poort is echt een scheiding tussen het mooie, klassieke Rome, en de drukke moderne stad. Op Flaminia rijden bussen, auto's en trams af en aan. Met de metro zijn we richting Termini gegaan, en vandaar uit via de Via Cavour richting de Santa Maria Maggiore, een van de grotere en belangrijkere kerken van Rome. (wikipedia). Op de Via del Esquilino wat gegeten (pasta con ragout, lekker maar de fettucini was niet vers) en daarna de kerk bekeken. Mooi. 


Achter de S.Maria Maggiore hebben we de Via Merulana genomen. Daar in een klein winkeltje wat water gekocht. Dan door het park langs de viale del Monte Oppio, Om vervolgens toch onverwacht bij het collosseum terecht te komen. Deze links gepasseerd en via de Via san Giovanni in Laterano naar de San Clemente gelopen. Dit is de kerk met drie lagen: de huidige kerk uit de 11e eeuw; daaronder zijn opgravingen van de kerk daarvoor uit de 4e eeuw en daar weer onder een kerk, of eigenlijk tempel voor de mithras cultus uit de 2e eeuw. (wikipedia). Het is mooi, maar vooral bijzonder. 

Na de San Clemente zijn we terug gelopen langs het collosseum; langs de Via del Fori Imperiali en het forum naar de san Marco kerk. Ook mooi, maar niet erg bijzonder. Na de San Marco kerk zijn we doorgelopen naar de Gesu kerk; deze is wel heel bijzonder. Met name het plafond dat bijna letterlijk naar je toekomt maakt indruk. Er stond een spiegel opgesteld waarmee je het geheel nog beter kon zien. Erg mooi.

Als je in Rome loopt, kom je altijd wel onverwachte dingen tegen. Zo kwamen we langs de Area Sacra op het Largo di Torre Argentina. In de capitoolgids lazen we dat dit de
plaats is waar Julius Caesar vermoord is in 44 v. Christus. Er is een opvangcentrum voor straatkatten en we zagen inderdaad meerdere straatkatten tussen de ruïnes scharrelen.

Als laatste hebben we het Piazza Navona bezocht met de Sant'Agnese in Agone. Op het Piazza zelf was het erg druk, maar dat is nooit vervelend. Vanuit het Piazza Navona zijn we teruggelopen naar de Spaanse trappen. Onderweg kwamen we nog een drietal zuilen tegen die ik zo snel niet kon plaatsen. Even zoeken dus welke het precies waren! 


Al met al een heerlijk dagje Rome en heel veel af kunnen strepen wat we nog niet gezien hadden. Eindconclusie is altijd: we moeten nog een keer terug om de rest te zien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Napels - wat gaan we doen?

Fietstour Bajabikes https://www.bajabikes.eu/nl/napels-fietstour-de-highlights/ Pompeii/Herculaneum Vesuvius Capri Paestum (misschien) Caser...